100% настроение – късометражен

“100% настроение” е филм-поезия, базиран на стихотворението на Дилян Еленков. Филмът е част от проекта Щрих и Стих на Компот Колектив. 

Пътят на обикновения човек като единствения, по който може да изживее живота си – без мечти, желания или стремежи. Една от безброй клетки, формиращи организма на огромно градско чудовище.

Интимното, искреното, човешкото изкуство може да постигне такъв ефект, вероятно и затова е избрана точно тази специфична ниша – късометражна поетична анимация. Майсторът има пълна свобода да казва и показва каквото си иска в игралното кино, с това и да ни въздейства по много начини, и все пак, има нещо специално в анимационното изкуство.

Има някои места в човешката душа, до които не може да се достигне с нормална камера. Смелата и неподвластна на логика анимация може да „боцне“ там, където умението да се самоанализираме не е достатъчно. Именно онези места, на които човекът е забравил какво е оставил…

2015, реж. Дмитрий Ягодин, 4 мин.
Дмитрий Ягодин е поден през 1979г. в Москва, Русия. Учи анимация в НАТФИЗ в София. Работи като художник на свободна практика, независим режисьор и аниматор. Най-мащабния филмов проект, в който режисьора участва е анимационно-документалния филм “Баща” на Компот Колектив, получил 26 международни награди.

100% настроение е част от поредица от 8 филма, която е известна като „Щрих и стих“.

Leave your message