Иван – късометражен

След раздялата с жената, която обича, Иван се губи. Озовавайки се в оживена ситуация за първи път, Иван въплъщава различни личности. В един от тях се крие истинското му аз.

„Филмът започва още преди да е започнал – със заглавието си „Иван“ – започват ревюто си Кинематограф.

Иван е един обикновен герой с необикновена история. Този фин баланс на съотношение между герой и история е труден, но и доказано много ефективен начин да увлече зрителя и да го свърже пълноценно с героя.

Киното по начало изгражда рефлекс у зрителя, че е прозорец към необикновен свят, в който той може да избяга от обикновения реален свят, което неусетно поставя зрителя в позицията на „обикновения“. В този смисъл ако супер героите бяха интересни през миналия век, то сега е обратното – най-интересни са героите, които максимално се доближават до „обикновените“ хора, защото те са реални (съответно важни), другото е фикция. 

„Иван“ не просто ни разказва история, вървяща по тънкия ръб между хумора и драмата, но и вдъхновява. Всеки един ден, всеки от нас има причини да започне нещо „на чисто“ и намирам този филм за много оригинален начин да ни напомни именно това – силата на новото начало.

Филмът печели Награда за дебют на българската асоциация на кинорежисьорите от фестивала „Златна роза“ 2019.

Режисьор: Надежда Христова
В ролите: Иван Бърнев, Филип Аврамов, Леонид Йовчев, Михаил Сървански, Нено Койнарски, Луизабел Николова, Кристина Кулиш, Веселин Анчев, Юлия Каменова, Игор Князев
Сценарист: Николай Долдуров

Leave your message